ATMOSFERDE BOL AKSİYONLU PERİYOT
Balkanlar üzerinden yağış almaya devam ettiğimiz bu dönemde sıcaklıklar bi nebze olsun toparladı ve dalgalanmalı döneme girdik. Tekrar soğuk havanın ziyaret edeceği coğrafyamızda yağışların eksik olmayacağını belirtmek istiyorum. Sayısal modellerinde mütabık olduğu Azor yükseğinin Avrupanın batısında dikey hareket göstermesi bizim daha uzun süreli yağış alacağımızın işaretçisi. Yani o havayı kurutan yüksek basınçtan bi dönem kurtulmuş durumdayız. Şimdi yüksek seviyede ne derecede bir soğuma olacak yağışlar nerelerde kara dönebilecek bunu inceleyelim.
Aşağıdaki 12 Aralık Çarşamba 06ZET GFS yüksek çözünürlüklü 500hpa haritasında -30, -35 seviyelerinde soğuk hava akışı dikkat çekiyor. Bu oldukça yeterli bir değer.
Buna paralel olarak 850hpa haritasında -5 dereceye kadar varan değerler oldukça makul. Biliyosunuz 850 hpa 1500 metreye tekabül ediyor. Bunu göz önünde bulundurarak kabaca yer seviyesi için sıcaklık tahmini yapabilirsiniz.
Ve en önemlisi yüksek çözünürlüklü kar haritası. İç Ege'de hatrı sayılır bir kar yağışı beklentisinin bu modele yansıdığını söyleyebilirim.
Şimdi son olarak Ensemble modelini paylaşmak istiyorum. Yani bir çok modelin ortak olarak grafiğe yansımış hali diyebiliriz. 2 tane harita görüyoruz. Soldaki yağış haritası sağdaki 500-1000 thickness(kalınlık) haritası. Yağış açısından bir problem gözükmüyor. 500-1000 thickness haritasında kar sınırı kabaca 5400 gpm dir. Modelde görünen 5300 lük değerler kar açısından oldukça uygun. Tabi bunları tek başına değerlendirip kar tahmini yapamayız. Fakat bir çok verinin mütabık olduğunu söyleyebiliriz.
Toparlamak gerekirse bu defa Uşak-Afyon-Kütahya'nın ciddi miktarda kar yağışı alacağını öngörüyorum. Kar yağışı büyük ihtimalle Salı günü akşam saatlerinde bazı noktalarda başlayabilir. Bölgemizdeki diğer İllerimizde yağmur görülecek. Tabiki Manisa ve Denizli'nin yüksek rakımlı karasal iklime sahip ilçelerinde kar yağışı görülecek. Umarım beklentimizi karşılayan bir sistem olur.